top of page

Overgang

Opvliegers, stemmingswisselingen, (nachtelijke) transpiratie, hartkloppingen, slecht slapen, migraine, pijnlijke spieren- en gewrichten, haaruitval, vaginale droogheid, vergeetachtigheid, snel geïrriteerd, tintelingen in handen of voeten of andere klachten? Misschien ben je wel in de overgang!

 

Overgangsverschijnselen worden veroorzaakt door de schommelingen in je hormoonspiegels. Maar liefst 80% van alle vrouwen die in de overgang komen krijgt te maken met overgangsverschijnselen. Helaas wordt nog vaak gezegd dat dit tussen je oren zou zitten, maar dat is onterecht. Je klachten hebben wel degelijk een lichamelijke oorzaak, ook al zijn ze psychisch van aard zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat schommelingen in het vrouwelijk hormoon oestrogeen ook schommelingen veroorzaken in je seretoninespiegels (ook wel het gelukshormoon genoemd). Vandaar dat zoveel vrouwen last hebben van stemmingswisselingen of andere psychische verschijnselen. Vaak hoor ik van vrouwen dat ze zichzelf niet meer herkennen tijdens hormonale schommelingen. Ze vallen ineens tegen iemand uit of huilen om de kleinste dingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om deze verschijnselen te doen verminderen of er zelfs voor te zorgen dat ze verdwijnen!

 

Er zijn verschillende behandelmethoden op zowel het reguliere als het alternatieve vlak. Denk hierbij aan behandeling met medicatie, homeopathie of fyto-oestrogenen. Ook een verandering in leefstijl, stressreductie of coaching kunnen de klachten doen verminderen. Tijdens een overgangsconsult kijkt ik samen met je naar jouw specifieke klachten en geeft ik je advies op maat. Geen enkele vrouw is hetzelfde en samen gaan we op zoek naar een behandelmethode die echt bij je past en waar jij je prettig bij voelt.

Wanneer je boven de 51 jaar ben en nog de pil gebruikt is het raadzaam om deze te gaan afbouwen i.v.m. het verhoogde risico op borstkanker bij gebruik van hormonen boven de 51 jaar. Het is niet verstandig om de pil ineens te stoppen, omdat deze enorme hormonale daling in de overgangsfase hormonale klachten kan veroorzaken. Graag help ik je bij het opstellen van een voor jou geschikt afbouwschema om te voorkomen dat er klachten ontstaan.

 

Wil je ook samen kijken hoe jij van je hormonale klachten af kunt komen, zodat je weer lekker in je vel komt te zitten?

Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak.

bottom of page