top of page

Menstruele klachten

De vrouwelijke maandelijkse cyclus is een bijzonder en mooi proces. Het geeft de vrouw haar specifieke eigenheid. Echter is er een grote groep vrouwen die voorafgaande aan hun menstruatie of tijdens hun menstruatie klachten ervaren, omdat hun vrouwelijke hormonen niet in balans zijn. Zij ervaren onder andere klachten als hoofdpijn, migraine, buikpijn, veel bloed verlies, gevoelige of pijnlijk gezwollen borsten (mastopathie), vermoeidheid, stemmingswisselingen, een kort lontje of zelfs woede uitbarstingen. Sommige vrouwen hebben hier zoveel last van dat het hun dagelijks functioneren een aantal dagen per maand belemmerd.

 

Wanneer de klachten vooral voorafgaande aan de menstruatie voorkomen en na het doorbreken van de menstruatie weer verdwijnen spreek je over PMS (Pre Menstrueel Syndroom). Dit komt bij ongeveer bij 25% van de Nederlandse vrouwen voor. PMS-klachten ontstaan vaak rond je dertigste of na het krijgen van kinderen. Ook vrouwen die (hoog)sensitief zijn hebben vaker last van PMS.

 

Als hormoonspecialiste en ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe deze klachten je functioneren kunnen verstoren. Je wordt vaak niet begrepen door je omgeving en dat kan ook je zelfvertrouwen verminderen. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen en het contact met je ware zelf kwijt raken.

 

Gelukkig valt er wel wat aan te doen! Eerst breng ik samen met jou de (pre-)menstruele klachten goed in beeld en aan de hand van een PMS-dagboek dat je gedurende 2 maanden bijhoudt kan ik vaststellen of het daadwerkelijk om PMS gaat of dat er toch iets anders speelt.

Daarna gaan we samen kijken wat jou kan helpen om je klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Een aanpassing in je leefstijl, stress reductie, gebruik van voedingssupplementen of medicatie kunnen ervoor zorgen dan de hormonen weer in balans gebracht worden. Ook adviseer ik je hoe je anders om kunt leren gaan met je omgeving. Hierdoor wordt je weer sterker en kan je weer gaan genieten van het vrouw zijn.

 

Wil jij ook samen kijken hoe je van je klachten af kunt komen, neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak.

bottom of page