Bijnieruitputting
Bijnieruitputting ontstaat bij chronische stress of een burn-out. De bijnieren bevinden zich boven op de nieren en zijn niet groter dan een walnoot. Deze kleine organen zijn verantwoordelijk voor de productie van de volgende hormonen:
-
Cortisol: maakt ons lichaam bij een stressprikkel klaar voor actie. Cortisol is betrokken bij een goed werkend immuunsysteem en werkt ontstekingsremmend. Wanneer er sprake is van chronische stress en/of bijnieruitputting, heeft dit effect op het immuunsysteem en kan ontsteking of gevoeligheid hiervoor in de hand werken.
-
Adrenaline en noradrenaline: deze hormonen zijn samen met cortisol specifiek betrokken bij stress. Wanneer de bijnier adrenaline aanmaakt, zorgt dit voor een verhoging van de hartslag en ademhaling. De peristaltiek en vertering in het maag-/darmkanaal wordt op een laag pitje gezet.
-
Aldosteron: zorgt voor de vochthuishouding en voor het constant houden van je bloeddruk. Als er door de bijnieren onvoldoende aldosteron aangemaakt kan worden, kan dit resulteren in een te lage bloeddruk
-
DHEA: is nodig voor de aanmaak van testosteron en oestrogeen. Vandaar dat wanneer het DHEA te laag is er libidoproblemen, (pre) menstruele klachten en een verergering van overgangsklachten kunnen ontstaan.
Deze hormonen die de bijnieren produceren beïnvloeden dus veel belangrijke fysiologische processen in je lichaam. Wanneer de bijnieren door chronische stress hormonen aan blijven maken raken ze op den duur uitgeput. Ze kunnen dan niet meer voldoende hormonen produceren met als gevolg dat de volgende klachten kunnen ontstaan.
-
vermoeidheid en lusteloosheid
-
gespannen spieren en/of spierzwakte
-
lage bloedsuiker en/of bloeddruk
-
sterke behoefte aan cafeïne, suikers of zout
-
verlaagde weerstand en ontstekingen in je lichaam
-
verlaagd libido
-
(pre) menstruele of overgangsklachten
-
gespannenheid, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen of zelfs depressie
-
allergieën die ontstaan of verergeren
-
veel moeite met opstaan en moeite met inslapen
De oorzaak van uitgeputte bijnieren ligt dus vooral in het langdurig last hebben van psychische, emotionele en/of fysieke stress. Stress kan worden veroorzaakt door een stressvolle of traumatische gebeurtenis, maar ook door onvolwaardige of verkeerde voeding, te veel (duur) sporten, straling, blootstelling aan giftige stoffen of bijvoorbeeld een operatie. Tegenwoordig vraagt ook het “gewone leven” veel van ons en worden we bijna continu blootgesteld aan prikkels. Ook dit kan lijden tot chronische stress en dus bijnieruitputting.
De behandeling van bijnieruitputting ligt dan ook in het achterhalen van de stressfactoren en kijken hoe je deze kunt verminderen of veranderen. Ook het inbouwen van voldoende ontspanning en het veranderen van voedings- en leefstijlfactoren kunnen bijdragen aan het verminderen van stress. Soms is suppletie van bepaalde vitaminen en mineralen nodig om de bijnieren weer tot rust te brengen, zodat ze weer voldoende hormonen kunnen gaan produceren.
Herken je jezelf in bovenstaande, maak dan eens een afspraak voor een consult. We gaan dan samen kijken naar waar de oorzaken bij jou liggen en een plan opstellen om ervoor te zorgen dat je stressniveau weer daalt, zodat je bijnieren tot rust komen en weer goed gaan functioneren.